Vad är den bästa kameran för infraröd fotografering?

Alla frågor som börjar med "vad som är bäst" är praktiskt taget omöjliga att svara på. Olika användningsområden och väldigt olika budgetar är främst bland anledningarna, men låt mig berätta vad jag har gjort. Min första digitalkamera är en Nikon D100. Senare köpte jag en D200 och behöll D100. Jag experimenterade med infraröd genom att köpa ett ark med Kodak 3x3 "(75mm) # 87C Opaque Infrared Wratten 2 Gel Filter (jag ser detta nu på B&H för $ 95). Jag köpte sedan en Cokin fyrkantig gelfilterram. Jag klippte gelén för att passa ramen, och som ett första experiment lånade jag min frus poäng och sköt digitalkameran (då jag fortfarande tog film), lade kameran på ett stativ och höll filtret mot linsens framsida. Digitalkamerasensorer är extremt känslig för infrarött ljus och för att förhindra exponeringsproblem tillverkare placerar ett infrarött blockerande filter framför sensorn. Det infraröda filtret jag använde blockerade allt synligt ljus och att i kombination med IR-blockeringsfiltret är en normal exponering svart. Det tog 30 sekunder exponering för att skapa en bild och det visade sig mycket bra. Eftersom IR-ljuset är närmare rött än det är grönt eller blått blir bilderna rosa och kräver bearbetning för att ta bort den rosa nyansen och öka kontrasten.

Nu hade jag ett sätt att skapa digitala bilder men det var inte så bekvämt. Vid den här tiden hade jag köpt min första digitala, Nikon D100, och hade till och med uppgraderat till D200 och satt där var D100 inte används. Jag hittade (online) en kollega som skulle ta bort IR-blockeringsfiltret från min D100 och ersätta det med ett synligt ljus som blockerar IR-passeringsfilter (en glasversion av gelfiltret som beskrivs ovan) och jag har nu en enbart infraröd kamera som kan hålls i handen och använd normal slutartid och skapa IR-bilder. De är fortfarande rosa och kräver bearbetning som ovan, men det är nu snabbt och enkelt att ta bilderna.

Slutsatsen är min "bästa" IR-kamera är en ombyggd Nikon D100.

Lämna en kommentar