Vad är det bästa lagringsalternativet för en fotograf med foton på 3–6 TB? Jag använder Lightroom och Windows och skjuter mestadels råa. Ska jag använda interna hårddiskar, NAS / FreeNAS, Thunderbolt eller något annat?

Så några personer har nämnt att Lightroom kräver att samlingsfilen ska finnas på en icke-nätverksenhet (ärligt talat visste jag inte det här); som sådan, skulle jag rekommendera att få en ganska stor intern enhet, säg antingen 2TB eller 4TB (jag skulle undvika 3TB-enheter, för många fel oavsett tillverkning) tillsammans med en NAS som har (åtminstone) 4 vikar.

Troligtvis redigerar du inte ständigt alla dina foton, så jag skulle säga när du är klar med ditt arbetsflöde och vet att du inte planerar att röra vid bilderna länge, flytta dem från din interna till din externa ( NAS). En ännu bättre idé skulle vara att säkerhetskopiera din interna enhet till din NAS om den interna enheten skulle misslyckas. Nu kanske du frågar varför en NAS med fyra fack; som andra har rekommenderat, RAID-4. Jag måste säga, RAID-6 är ganska fantastisk, två enheter kan misslyckas och dina data är fortfarande intakta.

Jag rekommenderar också att du köper en dedikerad NAS-enhet istället för att rulla din egen via FreeNAS; Varför? Tja, jag fattade detta beslut för några år sedan och var redo att dra avtryckaren på lite hårdvara för en mördare FreeNAS-maskin. Jag insåg sedan att om något gick söderut skulle jag vara mitt eget tekniska support; även om det här kan vara bra under normala omständigheter, var de uppgifter jag skulle lagra kritiska data som jag inte kunde riskera att förlora. Jag valde att låta ett annat företag vara mitt tekniska stöd om något skulle gå dåligt. Synology, QNAP, Drobo och Netgear gör alla NAS av god kvalitet. Jag slutade med en Synology (avslöjande, jag är en Synology Premier-partner, men planerar inte att sälja dig någonting här och blev en efter att jag hade min Synology NAS i ungefär 2 år) på grund av flera skäl; varav en är deras Hybrid RAID (SHR2 är i huvudsak RAID-6, men använder mest utrymme med enheter av olika storlek) och en annan berodde på att de stödde LACP (Ethernet-länkaggregering) utan mycket problem.

Andra har också nämnt detta, men det är alltid en bra idé att få en säkerhetskopia utanför webbplatsen också. För mig synkroniseras mina foton automatiskt med min webbplats. inte den mest idealiska "off-site" backup, men det har hittills fungerat för mig.

Sammanfattningsvis, få en intern enhet (eller två, för RAID-1) och en NAS med RAID-6; redigera lokalt, flytta filer till NAS för längre tids lagring, ställa in en säkerhetskopia utanför platsen för lokaliserade katastrofer (husbrand, jordbävning, översvämning, etc).

Lämna en kommentar