Vad är det konstigaste, mest bisarra fotografiet du någonsin har tagit?

“JESUS ​​GÖR EN CAMEO-UTSEENDE”

Ja visst. Aldrig. Det är mitt yngre jag, utan att utan ansträngning hånar påståenden om övernaturliga fenomen - den "kommer inte att ta det på tro" -killen som krävde vetenskapligt bevis för allt.

Och trots ett dussin vittnen var jag den sista personen som trodde vad som hände –– tills jag kom ansikte mot ansikte med ett ansikte som skakade min brist på tro.

INSTÄLLNING AV SCENEN

Våren 1977, som filmstudent vid University of Southern California, var jag en blivande filmfotograf och bad om att spela in en väns kortfilm. Ja, film - tillbaka i filmens pre-digitala dagar: exponerad i en kamera, bearbetad i ett bad med kemikalier, projicerad på en skärm.

En av scenerna ägde rum i en kyrka, och vi hade turen att få tillstånd att skjuta nära skolan på en vacker plats, St. John's Episcopal Church.

Scenen var okomplicerad och uppmanade den unga kvinnliga huvudpersonen att gå in i kyrkan, genuflect, sedan närma sig altaret och tända några röstljus. Detta skulle göras i ett enda skott, med flickan närmade sig altaret och tände ljusen som placerades framför kameran. För att fånga detta använde vi en mycket hög hastighet, vidvinkelobjektiv, Angenieux 9.5-57 mm T1.9.

VI BLIR det verkligen

För att kunna belysa scenen behövde vi "knyta ihop oss" till kyrkans kraftpanel. Detta var en farlig process och krävde skicklighet och kunskap som ingen i vårt besättning hade behärskat. Under processen kortslutte vi kyrkans huvudmakt, brände ut brytare och förlorade all makt i kyrkan.

Nästan all makt. EN stickkontakt fungerade fortfarande, så vi var tvungna att göra det. Vi kopplade in ETT ljus, ett 1K (1,000 watt) ljus som var placerat för att belysa vår skådespelerska från kameran direkt när hon tände ljusen.

Vi tog en första tagning, men vi gillade inte ljusets riktning, så vi placerade den på vänster sida av vår skådespelerska. Vi tog ett andra skott, packade sedan upp och kom ut snabbt - vi visste att vi hade problem för de elektriska skador som vi hade orsakat.

EN FAMILJERAD ANSIKT VISAR

Två dagar senare samlades vi i ett mörkt projektionsrum och började granska bilderna från förra veckans filmning. När det första skottet från kyrkan projicerades märkte flera besättningsmedlemmar något konstigt i bakgrunden av scenen. Femton meter bakom vår skådespelerska, över hennes högra axel, var en stor trädörr, en sekundär ingång till kyrkan. Och på den dörren, som dagen, i perfekt fokus, var ansiktet på en man. Ett mycket bekant ansikte.

Projektorn var utformad för undervisning, så den hade den unika förmågan att stanna på valfri ram och projicera en tydlig bild utan att bränna upp filmen. (irrelevant historisk anteckning: detta var samma dubbla systemprojektor som Oscar-vinnande ljuddesigner Ben Burtt hade spelat in SELSYN-motorn för att få det primära surrande ljudet som användes för ljussablarna i den första Star Wars-filmen).

Flera av oss närmade oss skärmen för att undersöka bilden. Det var uppenbarligen ett ansikte - samma ansikte som avbildas på Torino-höljet. Någon sa: "Du fotograferade Jesus!"

SKEPTICEN ÄR ÖVERRASKAD

Jag var inte säker på hur det kom dit - men var mycket försiktig med kompositionen och arbetade med en lins med exceptionellt skärpedjup, jag visste att om det fanns ett ansikte på den dörren skulle jag ha sett det när jag fotograferade scen. "Det är uppenbarligen någon form av skugga, orsakad av att vårt enda ljus kramar över trädörren", sa jag. "Du kommer att se - i nästa skott vänder vi helt ljusets riktning - och ansiktet kommer inte att vara där." Jag startade om projektorn.

Men jag hade fel. Även om vi hade flyttat det enda ljuset som belyste scenen 180 grader - var ansiktet fortfarande kvar.

Vi rusade med filmrullen intill redigeringsrummet. När vi monterade rullen på en Movieola, en maskin för redigering av film, såg vi skottet när flera studentredaktörer trängde sig runt. Den enhälliga uppfattningen var att det fanns ett ansikte där och att det verkade vara en bild av Jesus.

Filmen hade utvecklats av ett externt labb - ett mycket professionellt labb. Jag bad att undersöka det negativa - ansiktet var där också. Detta innebar att någon inte kunde ha manipulerat filmen (inte ens möjligt 1977).

EN FANTASTISK Uppenbarelse

Det här kan ha varit en annan historia om Jesus-på-en-tortilla, men den hade ett slut som jag inte kunde ha förväntat mig. Jag behövde lämna in en check för att betala för reparationerna i kyrkans elektriska system. Efter att ha lagt fram checken för rektorn frågade jag: "Pastor, det är något konstigt jag behöver fråga dig om." Hans svar var nästan omedelbart: "Åh, fotograferade du Kristus?" Jag blev bedövad. "Vad ?! Hur - hur visste du ?!"

Han förklarade lugnt att studenter alltid kom från universitetet, tog foton eller filmer och återvände sedan för att berätta att deras fotografier innehöll en bild av Jesus. "Men", sa jag, "jag är judisk! Jag tror inte ens på Jesus!" "Det spelar ingen roll", sa han faktiskt. "Men vad betyder det?" Jag frågade. Han log mot mig: "Vad tror du det betyder?" Jag hade inga ord.

Innan jag lämnade kyrkan undersökte jag noggrant trädörren. Det fanns inget sätt att träkornet på den dörren kunde ha orsakat bilden jag fotograferade.

Filmen visades i grov form för en stor publik, där skottet med Jesu ansikte framkallade prat och skratt.

Som ofta händer på college gick jag vidare till andra projekt. Jag kontaktade regissören, trettio år efter inspelningen av filmen, för att se om jag kunde få en videokopia. Han förklarade att projektet aldrig hade slutförts, och under en av hans många drag hade förlorat originalen. Jag önskar verkligen att jag hade det nu för att visa människor, men det fanns åtminstone andra som såg det också.

Lämna en kommentar