Vad är det längsta du har spenderat på att titta på ett fotografi eller en målning?

Jag tror att målningen jag har tittat längst på "i köttet" är Lady med en Ermine.

Jag skulle inleda det här svaret genom att betona att det inte kommer från en konstälskare eller historiker på något sätt, men när jag befinner mig i en främmande stad hamnar jag ofta i ett galleri - för någon ”kultur” uppenbarligen, men ibland bara för en förändring av takt och en lugn timme eller så.

Staden den här gången var Krakow, Polen, och det måste ha varit en vardag eftersom galleriet var väldigt tyst. Som jag minns det (eller kanske vill) var galleriet vid den tiden en gammal byggnad, relativt liten, bestående av kompakta träpaneler med lågt i tak. Mycket annorlunda än de stora ljusa vita grottrummen i moderna gallerier.

Jag visste från min guidebok att Lady with an Ermine var överlägset galleriets mest kända konstverk. Det är bara en av bara fyra kvinnliga porträtt målade av Leonardo Da Vinci (en av andra är Mona Lisa). Men något om galleriets blygsamma natur och med bokstavligen ingen annan i det lilla rummet, när jag såg det, stoppade det mig verkligen i mina spår. Saken bara glöder.

Jag tror att det var första gången jag såg ett "mästerverk" där jag verkligen såg nivån på hantverk som skiljer det från allt annat. Jag har kollat ​​högupplösta bilden på Wikipedia och det gör det inte rättvisa - huden är porslinsmjuk, dess penseldrag osynliga och handen och naglarna har otroligt mycket detaljer och realism. Jag är ingen konstexpert (och absolut ingen polsk konstexpert), men även tillsammans med många andra fina lokala och europeiska målningar i galleriet var det helt klart "den".

Sedan dess har jag läst att Lady with an Ermine, precis som många andra högprofilerade målningar, har haft en ganska spännande historia under de senaste 200 åren: den har rest mycket, dold och räddats på 1800-talet och plundrats av Nazityskland innan den blev återhämtade sig och återvände till Krakow där den är kvar idag.

Lämna en kommentar