Vad är en frilansfotograf?

Vanligtvis är en 'frilans' fotograf en egenföretagare som anställs av en nyhets- eller medieorganisation som inte vill anställa en heltidsanställd fotograf.

Jag var frilans, eller vad vi kallade en ”stringer”, i flera år. Det var jättebra för mig då, eftersom jag kunde arbeta så många dagar i rad som jag ville så länge det fanns uppdrag, och därför tjänade jag ofta mer pengar än de tjänade fotografer jag arbetade tillsammans med ... nackdelen är att jag hade inga förmåner, ingen betald semester eller semester och inga garantier. Jag tjänade också så lite per uppdrag att jag var tvungen att packa mitt schema med andra sådana uppdrag, vilket gjorde mig så upptagen att jag inte kunde gå ut och leta efter mer lukrativt arbete i den kommersiella fotografivärlden - typ av en frilansfotograf Catch -22.

Min mentor hatade termen ”frilans”. Han var länge tidningsfotograf och blev kommersiell fotograf. Han förstod värdet av tid, medan jag då skulle ge upp det gratis till den lägsta budgivaren. Han skulle naturligtvis ringa mig om detta och han skulle säga om frilansande, "Brian, det finns inget" gratis "med det." Han föredrog mycket "kontraktsfotograf".

När jag tänker på det hör jag inte några kommersiella fotografer som hänvisar till sig själva som 'frilansare'.

Lämna en kommentar