Vad är skillnaden mellan en stillbild och ett fotografi?

Amy, det är en tuff fråga! jag gillar Nathan Tsukroffs svar. Han säger att de är desamma. Jag är benägen att främst hålla med, förutom att jag också håller med Tom Byrons svar. Tom verkar säga att skillnaden är främst bildkvalitet. Jag tar MångA ögonblicksbilder! Men jag hoppas att de är det kvalitet ögonblicksbilder. Jag skiljer i allmänhet inte, men din fråga fick mig att stanna och tänka.

Som en långvarig fotograf är jag alltid medveten om bildkvaliteten. När jag skjuter något är mitt första kriterium skärpa. Jag tenderar att avvisa, skräp allt som inte är trådskarpt, helst 100%. Det måste vara en riktig utmärkelse för mig att acceptera till och med en liten skärpa, men jag försöker också att inte skärpa för att du kan se det och det tycker jag inte heller.

Jag gillar att lura mig själv att jag fortfarande gör professionellt arbete, oavsett om jag jobbar för en ideell organisation eller bara tar ut kannor för skojs skull. För mig är det antingen kul. Jag närmar mig varje bild med tanken att göra den bästa bilden jag kan.

⇑ Detta är utan tvekan en ögonblicksbild, ett befintligt ljus uppriktig av människor som alla tittar på något på en datorskärm. De är alla helt engagerade, men det är unposed och ljuset är ganska bla, indirekt och riktningsfritt. Om det är bra är det ansikten.

Så vad är det här? Jag var uppe före soluppgången i hopp om att få fullmånen i väst, men molnen döljde månen. Jag ställde upp ändå när molnen blev bilden. Jag skulle använda fiskaren som mitt ankare för mänskligt intresse när tre kvinnliga löpare kom. Jag väntade på att de skulle komma in i ramen och avfyrade tre snabba skott och avslutade den här som den bästa.

Den har en fin lövram, väl genomtänkt komposition, bildkvalitet och skärpa är enligt mina specifikationer, även ett par distraherande element klonades tyst ut. Men det är inte bilden jag planerade. Jag kontrollerade väldigt lite av det förutom den grundläggande layouten (och jag satt på ett stativ en gång). Jag tycker att det är en kvalitetsbild.

⇑ Den här var mycket förplanerad. Jag visste exakt när Union Pacific 4014 skulle vara på den exakta platsen på huvudlinjen, att jag letade i Googles satellitvy för att säkerställa att den västgående motorn skulle vara på en inre kurva med solen i söder. Jag väntade på det tillsammans med en massa andra railfans (super trevliga folk) och när hon dundrade i sikte vid 50 mph slog jag av 5 eller 6 bilder. Det var den jag hade förtydligat. Vädret och särskilt molnen var en underbar bonus.

Jag kallar detta en fotografi. Jag kan skriva ut och hänga den. Det var en kombination av fördjupning och planering, skicklighet, utmärkt redskap och ett inslag av tur, men jag kan inte kalla detta en ögonblicksbild, förutom att det skulle ha varit om jag bara vandrat in när motorn och jag bara råkar falla samman .

Det är fortfarande en tuff fråga, Amy; tack för att du frågar.

Lämna en kommentar