Vad är traditionell porträttfotografering?

Vad är traditionell porträttfotografering? Jag ska säga den formella "goda likheten", nästan alltid gjord i en studio.

Under de tidigaste dagarna av fotografering (Daguerreotype c. 1839) var fotografer benägna att starta ett företag i en walk-up med norrläge takfönster. Processen krävde långa exponeringar även med mycket naturligt ljus. Medeltida tortyranordningliknande järnklämstativ användes för att fast greppa baksidan av sittarens huvud så att de höll helt stilla. Är det konstigt att de aldrig log?

Det finns tusentals av dessa porträtt fortfarande kvar. Ovanstående daguerotyp är ovanligt för att ha blivit handfärgat för att se mer realistisk ut.

Med tiden förflyttades processerna, emulsionerna blev snabbare, de onda huvudstängerna hamnade på skrothögen, men walk-up skylit-studion förblev fram till början av 20-talet med införandet av elektriskt ljus.

De formella poserna förändrades verkligen inte mycket. När folk besökte fotografen förväntade de sig och fick den traditionella ”goda likheten”.

Jag utbildades formellt i kommersiell fotografering i mitten av 1970-talet. Vårt porträtt segment var tungt på "god likhet" meme:

Jag gjorde troligen tusentals affärshuvudskott i ett format som var tillräckligt stort för att retuschera negativt så att flera utskrifter kunde dras utan extra arbete på utskriften:

Det är olyckligt att jag aldrig riktigt bröt den formen när jag hade min studio. Jag gjorde "traditionell" porträtt eftersom det var vad jag visste och jag saknade fantasi och kreativitet för att skapa en riktig stil.

Att skjuta hundratals bröllop hjälpte mig att inse att jag var mest bekväm med och bra på det informella, uppriktig porträtt, ofta med motivet omedvetet. För mig är den uppriktiga den bästa "likheten" hos en person, som fångar essensen. Jag jobbar inte längre men om jag tvivlar skulle jag till och med erbjuda "traditionella" porträtt. Det är stodgy, gammaldags och uppriktigt sagt tråkigt.

Lämna en kommentar