Vad betyder fotografering för dig?

Henri Cartier-Bresson: "Att ta ett fotografi är att rikta in huvudet, ögat och hjärtat. Det är ett sätt att leva."

Cartier-Bressons observationer beträffande fotografering är sanna; de har alltid gjort. Liksom hans tidlösa bilder som lever länge efter hans bortgång den 3 augusti 2004 förblir HCB: s tankar om fotografiprocessen relevanta och kraftfulla i vår moderna värld. En titt på hans arbete kommer att avslöja att fotografering var för honom inte bara ett tidsfördriv utan var ett sätt att leva.

För dem som tar det på allvar är fotografering en livslång resa på en väg som ibland är utmanande, givande, upprörande, spännande, deprimerande, glad, galen och uppfyllande. Det är en av de första sakerna vi tänker på när vi vaknar på morgonen och en av de sista sakerna vi tänker på när vi går och lägger oss. Vi läser böcker och tidskrifter om fotografi varje dag; vi studerar andra fotografers bilder, vi studerar våra egna bilder; vi arbetar för att lära oss, vi arbetar för att förbättra vår konst och hantverk och för att gå vidare i riktning mot våra mål, drömmar och avsikter.

1997 skrev sångerskan / låtskrivaren Meredith Brooks om kvalen och extasen som relationer kan medföra. Hon kunde lätt ha skrivit om glädjen och ibland frustrationen som detta kärleksarbete vi kallar fotografering kan ta med i våra liv:

”Jag är en tik, jag är en älskare
Jag är ett barn, jag är en mamma
Jag är en syndare, jag är en helgon
Jag skäms inte
Jag är ditt helvete, jag är din dröm
Jag är inget däremellan
Du vet att du inte vill ha det på något annat sätt ... ”

Liksom föremålet för Brooks tillgivenhet skulle vi bildskapare inte vilja ha det på något annat sätt.

Fotografering är vår Tao - vårt sätt att leva.

Lämna en kommentar