Vad gjorde du med din brudklänning?

Donerade brudklänningar ger familjer frid när spädbarn dör

Det här är en av de frågorna att när det dyker upp i mitt flöde har universum beslutat att det är dags att dela en annan av mitt äventyr. Jag har redan diskuterat mer detaljerat än jag troligen borde ha, omständigheterna kring mitt första katastrofala försök till äktenskap. För dem som missade det eller behöver en uppdatering, här är en länk till inlägget.

Colleen Anne Coyles svar på Vilken oskyldig bild som egentligen är hjärtskärande?

Månaderna efter min återkomst från Syrien förblir oskärpa nästan tjugo år senare. Besväret att behöva meddela vänner och nära och kära som fortsatte att skicka försenade bröllopsgåvor var ibland överväldigande. Jag trodde att det rätta var att returnera gåvor och pengar tillsammans med en handskriven anteckning som tackade dem för deras generositet och stöd under denna svårighetsperiod. Till min förvåning svarade många med erbjudanden om stöd, kärlek och pengar för att hjälpa mig att starta ombyggnadsprocessen.

Det gick inte att sova på natten och hålla demonerna borta, jag tillbringade timmar medan andra sov kompletterande information, foton, värderingar för försäkringsanspråk. Ingen förstår bättre än jag, ensamheten och isoleringen av att vara vaken när resten av världen sover. Räkningar fortsatte att staplas upp och föröka sig eftersom jag hade maximerat varje kreditkort för bröllopet som inte var och den hastiga reträtten tillbaka till staterna. I min naivitet antog jag att bo i ett land där kreditkort inte accepterades, och levnadskostnaderna var bara en procentandel av det i USA, skulle ge mig tid att snabbt betala dem. Definitivt ett annat dåligt beslut i en följd av många.

När jag väl konstaterat hur katastrofisk min ekonomiska situation egentligen var, började jag förhandla om betalningsplaner, betala fullt ut vad jag kunde och försöka jonglera allt annat. Därefter började jag den tråkiga processen med att lämna in försäkringsfordringar hos min transportör för alla skadade, förstörda och stulna varor som konfiskerades av regeringen när jag lämnade Syrien så snabbt. Detta visade sig vara den enklaste processen att bygga om. Jag hade hyresförsäkring som i huvudsak täckte allt. En livstid av minnen, små momentos, gåvor, familjeodlingar, antikviteter som samlats när jag åldrades och alla de nyligen köpta väsentligheterna som jag bara hade för mitt nya liv i Syrien. De få saker som inte täcktes av min försäkring slutade med att täckas under försäkring genom rederiet och USA: s postkontor.

Det tog bara några veckor för kontrollerna att komma fram efter att mina anspråk hade behandlats. Jag minns dagen som om det var igår. Tropisk storm Bertha deluged södra Florida. Jag minns att jag överlämnade posten, öppnade den, släppte den på golvet och sprang ut i kraftiga regn. Regnet dold de tårar som jag inte tappade sedan jag lämnade Syrien. De tropiska kraftvindarna kappade över mitt rop och hjärtskärande skrik som för första gången tillät jag mig att uttrycka sorg, ilska och frustration som flaskades så länge. Ingen kom ut med ett paraply eller för att dra mig in. Kära och vänner var lättade över att jag äntligen gav mig själv tillstånd att sörja och känna.

En hård orkansäsong är nästan över

Jag vaknade nästa morgon av nedkastade palmer, ingen el och en översvämmad lanai och pool. Men det var allt hanterbart, livet blev hanterbart igen. Efter att ha hjälpt grannarna att städa upp och ställa in generatorer för att förhindra att maten förstördes och släpade grillar på gatan för att laga det som inte kunde räddas började jag uppskatta och njuta av de små triumferna. Jag hittade och hyrde en lägenhet inbäddad i trädgränsen, vilket gav intrycket av att jag bodde i ett trädhus. Jag började trollas i garageförsäljning, loppmarknader, sändningsbutiker och antikvitetsbutiker för att utrusta nästa fas i mitt liv. Jag startade nya kollektioner, försiktigt kuraterade porslin, bestick, speglar, konstverk och samlarobjekt som inte på något sätt liknade något jag tidigare ägde.

Det fanns fortfarande en gigantisk elefant som gömde sig i en garderob - bröllopsklänningen, torkad sidenbukett och krona med golvlängda satinband färgade för att matcha det fantastiska broderiet på klänningens kropp. Från det ögonblick jag såg det var jag kär (kanske gränsad besatt) av klänningen. Det hade väntat på racket i en liten couture-butik i Boca Raton i över ett år, för mig. Elfenben satin med fantastiska färgade och broderade blommor och vinstockar, det var perfekt och inom några timmar min. En exklusiv blomsterhandlare några dörrar nere, designade den vackraste sidenbuketten med matchande band, samt en matchande krona. Bandet släpade ner på baksidan av kappan och tåget i stället för en slöja.

Jag visste att jag inte kunde sälja klänningen. Jag kunde bara inte riskera att dålig karma eller vibbar överförs till en annan. Jag kunde inte förstöra den eller kasta den i papperskorgen. Det var verkligen ett konstverk som behövde delas, jag visste bara inte hur eller var. Jag visste också att jag inte kunde ta det med mig eller överge till ett mörkt hörn av ett förrådsbod. Dagen innan jag flyttade in i min nya lägenhet slog det mig. Jag visste exakt vad jag skulle göra med klänningen och tillbehören.

En lokal välgörenhetsorganisation letade efter sidenblommor för att pryda gravarna för dem som dog i militärtjänst. Även om det inte var i traditionellt rött, vitt och blått visste jag att jag ville att min bukett skulle pryda gravstenen för en kvinnlig veteran, en sista hyllning av skönhet för ett liv med offer. Jag tog tag i lådan, gick de två milen till organisationen och släppte av mig min bukett. De närvarande var chockade på min begäran och donation. I stället för att placera den i en soptunna med andra grep en kvinna en uppsättning nycklar, sa låt oss gå och körde oss till ett litet kyrkogård i Coral Springs. Efter några minuter stannade vi framför en liten vittrad gravsten med delvis namn på en kvinna som hade tjänat och dött i Vietnam. Vi rensade ogräset och annat skräp, placerade buketten i en liten metallvas och draperade kronan och band ovanpå gravstenen. För första gången sedan jag återvände log jag verkligen. Även om det bara stannade en dag eller så innan vädret eller en massa barn tog bort det, blev hon hedrad med en enkel gest för ett offer som gjorts decennier tidigare.

När vi lämnade kyrkogården upptäckte vi en hjärtskärande scen. Ett ungt par begravde sitt dödfödda barn i en enkel låda, ingen pomp och ceremoni eftersom de inte hade råd med ens den enklaste begravningen. Jag kunde inte föreställa mig deras sorg, sorgens sorg när de gick igenom ett liv med ofylldt löfte och glädje. Jag sprang tillbaka till gravstenen och tog tag i kronan och banden. När mouners gav sin sista respekt, stod jag i kö närmare kistan. Jag lade kronan ovanpå en liten vit låda och ordnade banden så gott jag kunde. Jag ville att hon skulle ha en skönhet att bära med sig i efterlivet. Det var allt jag hade att erbjuda, jag slutade aldrig överväga om det var något hennes sorgande föräldrar och nära och kära skulle ha godkänt.

När vi lämnade kyrkogården stannade flera släktingar framför bilen. De tackade mig för min enkla gest och beskrev sin sorg att det inte fanns tillräckligt med tid eller pengar för att ge den lilla flickan den begravning hon förtjänade. En nämnde en organisation som tillhandahöll ängelrockar-begravningsklänningar tillverkade av donerade bröllopsklänningar och små satinpåsar för föräldrarna att värdesätta de få små resterna av sin lilla. Det fanns organisationer och filialer spridda över hela staten och landet. I det här fallet hade lokala kapitel uttömt sitt utbud av donerade klänningar.

När jag kom hem hoppade jag på internet, skrev ner postadressen, tog tag i lådan och cyklade till närmaste insamlingscenter några mil bort. Jag lämnade lådan till receptionisten.[1] När jag vände mig för att höra hörde jag en serie gasningar. En del ville inte klippa ner klänningen - det var ett konstverk, för vackert osv. En kvinna hade dock redan en plan för att maximera broderiet och se till att varje ny gravklänning skulle innehålla ett utdrag av konstverket.

Donerade bröllopsklänningar görs till ängelklänningar för familjer som tappat spädbarn

I slutändan kunde sömmarna skapa 6 broderade klänningar och matchande påsar i satin. Det fanns lite kvar tyg som skulle användas för foder i två kistor. Jag vet inte vem som någonsin fick klänningarna - det är bättre på det sättet. Den enda tröst jag kunde ta bort från upplevelsen var att veta att de som förnekade sitt första andetag skulle vara klädda och lindade i skönhet och komfort. Jag har aldrig tappat ett barn och jag kan inte föreställa mig den fortsatta hjärtsorg och sorg, eftersom jag vet att du är ekonomiskt oförmögen att förse din ängel med den mest grundläggande begravningen. Åtminstone när tiden går skulle de ha den eleganta påsen för att hålla fast i fragmenten i ett liv som aldrig levt.

Den sista natten innan jag började om igen sov jag som jag inte hade gjort på månader. Nästa morgon med en Uhaul full av möbler, böcker, kläder och min tillförlitliga Zenobia som mejade i framsätet började jag ett nytt äventyr. Detta var annorlunda än alla andra. När allt hade lossats och hyrbilen gått, satte jag mig ner och lät gråtas. Inte orkanens hjärtskärande snyft, bara timmar av sorg lastade tårar för förlorade drömmar och kärlek i kombination med rädslan att aldrig hitta kärlek, fred och säkerhet igen. Med tiden lärde jag mig att leva, lita på och älska fullt ut. Jag lärde mig att inte slå mig ner, jag upptäckte det verkliga värdet och värdet av mig själv, mina känslor och känslor och jag upptäckte den sanna glädje och lycka i ett liv som inte tyngdes av ånger, sorger och ägodelar. Och år senare, efter att ha väntat först tålmodigt och sedan inte så tålmodigt, kände jag mig tillräckligt säker för att ta ett steg som ledde mig till mannen som räddade mig från självförstörelse och gav mig en son och framtid.

Det var flera år innan någon frågade vad du gjorde med din klänning. De flesta antog att jag inkluderade familjemedlemmar att jag sålde den eller förstörde den under en berusad natt med att utrota momentos i mitt katastrofala äventyr. Först var allt jag sa att det har återvunnits - inget mer av mindre. Det var inte förrän för två år sedan, när jag läste ett Facebook-inlägg från en älskad vän som nyligen skilde sig, kämpade med vad hon skulle göra med sin klänning, en gång en symbol för kärlek och löfte, att jag delade hela historien om min klädes äventyr. Visar sig att hon hade en egen ängel som hon bar i sitt hjärta, som inte kunde göra en ordentlig begravning vid den tidpunkten. Innan hon skickade sin klänning sparade hon en del av klänningen, som hon inramade tillsammans med ett foto av sin ängel.

fotnoter

[1] http://The Angel Gown® Program • NICU Helping Hands

Lämna en kommentar