Vad gör ett bra fotografi?

Det finns inget sådant enda kriterium eller en fast uppsättning kriterier som definierar ett bra foto precis som det inte finns något sådant som definierar en bra film, målat konstverk, operaföreställning eller någon annan konstform. Jag beundrar framför allt tekniskt utmärkta bilder men vann en regional tävling med ett foto som visar de bakre ändarna från knäna upp till axelbladen på tre feta kvinnor. Jag heter snapin The Real Housewives of [en viss stad]. Jag fick en enorm mängd positiva kommentarer till det informella, lågteknologiska snapet gjort med en peka och skjuta. Det positiva var mer än jag har haft från några av mitt seriösa arbete. Jag vann också ett fast pris med högre värde.

Jag tjänade en hel del pengar på royalty genom att sälja ett foto av en liten förlorad kattunge som jag tog med en filmkamera för engångsbruk. Det glurge blötläggda ämnet generade mig och den tekniska spetskompetensen var obefintlig. Jag lät filmen utvecklas och skrivas ut på en 1-timmars fotobås. Ändå folk oooohed och ahhhed om det. Den kommersiella produkt som den ingick i såldes mycket bra.

Ibland är det chans över planering. Ansel Adams hade varit i fältet en hel dag och slutligen gett upp efter att ha misslyckats med att göra ett skott värt att skriva ut. På vägen tillbaka till hemmabasen märkte han en scen, piskade snabbt ut kameran och gissade snabbt på inställningarna. Resultatet? Moonrise över Hernandez, NM - en av de mest beundrade bilderna genom tiderna. Tänk på det - befälhavaren på zonen tog sitt mest berömda foto gissa på inställningarna.

Lagerets svar är bra foton betyder teknisk spetskompetens som läggs till ett konstnärligt öga med en kreativ snurrning. Idag, med tanke på kraften i Photoshop, lägger jag också till hur viktigt det är att få det mycket nära kameran snarare än att luta sig mot tung efterbehandling. För mycket jag ser idag har ett överbearbetat utseende som jag ser som ett bandage applicerat på såret av dålig förvisualisering.

Till slut kan jag inte definiera vad ett bra foto är men jag vet det när jag ser det.

Lämna en kommentar