Vad tycker du om att använda HDR i fotografering?

F: Vad tycker du om att använda HDR i fotografering?

REDIGERA: Originalfrågedetaljer: Quora-frågedetaljer Bot, 8 augusti 2017

Jag ser många populära landskapsfotografier på populära forum som 500px. Jag observerade att de flesta av dem använder HDR-bearbetning till extrema nivåer. Känner du dig etisk om detta, eftersom du försöker visa något på ett radikalt annat sätt än hur du fångade det. Jag personligen är ok med att förmedla det som konst men inte som fotografi. [Kännetecken tillagt.]

STORA REVIDERING September 2020

Jag gör inte HDR. Jag har provat det några gånger, gjort jämförelser med en enda exponering från en parentes-serie med mina vanliga tekniker och har inte funnit att HDR är väsentligt överlägsen. Min personliga uppfattning är att den senaste tekniken har överträffat behovet av mest HDR, särskilt om du skjuta rå och lära sig att ordentligt exponera och bearbeta det

Jag märker att detta är en "gammal" fråga när tekniken går, som går tillbaka till augusti 2014, nu för sex år sedan. Enbart sensortekniken hade kommit framåt men inte alla kunde eller skulle dumpa äldre men fortfarande fina kameror för att omfamna det senaste. Min antagande är att HDR kan ha varit effektivare med tidigare teknik men är kanske mindre nödvändigt nu.

Samtidigt hoppade efterbearbetningstekniken också av sig själv. 2014 var året jag helt åtagit mig att råfånga och prenumererar på Adobes Creative Cloud. Den primära kameran jag använde då hade en bakgrundsbelyst CMOS-sensor, nu ganska mycket standard eftersom den har bättre prestanda i svagt ljus men är också bevisligen skarpare. Idag använder jag APS-C "halvram" Sony A6300s som redan har "föråldrats" av A6500 och A6400 (i den konstiga ordningen) men förblir mycket en senaste kamera.

Tidigare har jag tenderat att vända upp näsan vid "uppenbar HDR", saker som verkar för mig nästan tecknade, mer illustrerande det fotografiet. Det är inget fel med det. Vad vi gör är många saker, konst, vetenskap, hantverk och så subjektivt - jag bryr mig i allmänhet inte om utseendet på en identifierbar HDR-bild. Men jag vet från att ha sett det att det kan göras med stor subtilitet. Jag undrar bara om det är med de senaste verktygen nödvändigt längre.

Det här paret kanske inte är det bästa men jag gjorde dem för ett tag sedan till exempel. Vad jag inte gjorde var en verklig HDR (för att jag inte hade något stativ). Så småningom måste jag göra exakt det för en helt rättvis jämförelse.

Dessa är båda exakt samma råa fil, tagna i min Sony A6300. Jag hade hoppats på att få denna stora spannmålshiss vid solnedgången med moln. Men solen gick ner i molndäcket och doldes mest förutom denna minut eller så när jag gjorde en exponering när solen svagt kikade ut under molnen innan den försvann.

Sony A6300 släpptes för nästan 5 år sedan, februari 2016. Det är ganska sent tech. Jag prenumererar på Adobe Creative Cloud som verkar uppdatera både Lightroom och Photoshop nästan varje månad. Jag bearbetade denna enda råfil helt i Lightroom CC Classic 2018.

Jag har en favorit-fusk från Lightroom som jag använder mycket. Jag kommer inte ihåg var jag stötte på det men det är ett mycket användbart verktyg. Det heter markerar ner skuggor uppåt. Det är inte ett universalmedel, men det är värt ett försök på något ganska kontrasterande ämne. Det är det första jag gjorde för att göra den andra versionen. I Lightroom dras höjdreglaget helt åt vänster (nedåt) och skuggreglaget skjuts helt åt höger (uppåt). Effekten är att minska höjdpunkterna och öppna skuggorna, vilket åtminstone är något av vad HDR gör, istället genom att kombinera flera exponeringar.

Mitt trick kan påverka exponeringen som behöver justeras, och jag ställer alltid in en vit och svart punkt först efter att jag har gjort höjdpunkterna nedåt i skuggorna. I det här fallet är det ganska mycket. Jag har korrigerat vertikalerna, och jag tror att jag minns att jag använder HSL-färgreglaget för att berika det blå på himlen bara för att få ut molnen mer, men det är samma moln, bara förstärkt.

Vänligen jämför dem. Titta över på vänster marginal, bakom hissen, på utrustningen där bakom som ligger i originalets djupaste skugga. Detaljen finns där, även färgen förbättras. Det är den typ av saker som jag förväntar mig att HDR gör, men det här är inte HDR. Om hela idén med HDR är att öppna djupa skuggor utan att offra markeringsdetaljer, och den här tekniken kan göra det utan att parentesera och kombinera exponeringar, för mig är det en lösning och det är därför jag aldrig bryr mig om HDR.

REDIGERA september 2020:

Jag var ute vid soluppgången för att fånga en månsken, men dessa häpnadsväckande moln hade rullat in och dolt månen. Med min Sony A6300 exponerade jag försiktigt min råa fångst för att säkerställa att molnen inte blåste, men naturligtvis, vilket underexponerade förgrunden avsevärt.

Processing Efter bearbetningen hade jag hur scenen hade sett ut, sett av mina ögon. Det här är inte HDR (jag tror inte att du ens kan göra HDR med rörliga motiv eftersom du behöver flera exponeringar inom parentes). Jag började med mitt favorit Lightroom-trick att dra höjdreglaget hela vägen ner och skuggreglaget hela vägen uppåt. För ett sådant skott fungerar det mycket bra, vilket säkerställer maximal detalj i de ljusa molnen medan du öppnar den skuggade förgrunden.

Under de nästan två åren sedan jag ursprungligen svarade på den här frågan har jag inte förändrat mina känslor för HDR: Jag tror inte att jag ännu har stött på en situation där jag trodde att jag behövde det. Jag har varit så imponerad från början av flexibiliteten i digital inspelning i kombination med goda bearbetningskunskaper.

Jag har gått tillbaka i arkiven till "forntida" JPEG-bilder som tagits med liten sensorpunkt och skott.

Detta gjordes för ungefär tio år sedan, men jag hade redan lärt mig att aldrig överexponera viktiga höjdpunkter när jag fotograferade JPEG-bilder. Blockerade höjdpunkter i en JPEG är helt enkelt borta, inte där. Följaktligen exponerade jag för vattenfallet, men alla skuggdetaljer ser ganska blockerade ut.

👆 Senare, i Lightroom (som också gör underverk med JPEG) gjorde jag det här. När du granskar dig noga kommer du att se hemskt ljud och ett grönt skifte i de djupaste skuggorna till höger om kvarnen, men helhetsintrycket var hur jag kom ihåg det. Hade jag gjort flera exponeringar hade jag lätt kunnat ta hand om det bullerproblemet, men jag hade inget stativ med mig och hur som helst, för 10 år sedan tror jag inte ens att jag visste om HDR. Skulle jag upprepa den här bilden skulle jag skjuta rå och göra en enkel balanserad exponering. Skuggorna skulle vara lite mörka och vattenfallet lite ljust, lätt att ta till hälen i Lightroom.

Lämna en kommentar