Vad tycker du om utskrifterna från digital fotografering kontra klassisk fotografering?

Fotografering är fotografi oavsett om det är Daugerotype, Collodion, Wet Plate, Roll film, Polaroid eller de många variationerna sedan digital kom på scenen. Ett tryck är ett tryck oavsett om det är ett kontakttryck från en glasplatta, en förstoring från ett färgnegativt eller ett bläckstråleutskrift från en digitalkamera. Oavsett om ett 1814-utskrift av det första fotografiet av Joseph Niepce eller det utskrift jag gjorde tidigare på dagen, kan de bedömas sida vid sida. Processer ändras men fotografering inte.

Ganska tidigt i den digitala eran ombads jag att ange en mediekonvention. Jag var ganska ny i Kanada, och jag förväntade mig inte att deltagarna skulle vara bekanta med mitt arbete, så jag gjorde ett bildspel av skannat filmarbete samt samtida digitalt arbete. Det spelade ständigt på en skärm bakom mig.

Efter mitt föredrag slängde jag det öppet för frågor och kommentarer. Den kreativa chefen för en betydande reklambyrå stod upp och skrek nästan "Jag hatar digital fotografering !!!" Excellent! Jag svepte min hand tillbaka till skärmen och bad henne att påpeka exakt vad hon inte tyckte om. Hennes uppträdande blev mer och mer paranoid i utseende när bilden efter bilden gick förbi. Så småningom sprutade hon, "Några av dem är digitala ???"

Jag började utforska bildbehandling på Amiga-datorn ett par år innan version 1.0 av Photoshop, så min övergång till digital bildbehandling var i princip sömlös. Jag hade mitt eget rökrum för färgutskrift och bearbetade mina digitala bilder för att matcha. Det som byrån gal såg var fotografer som var vana vid att tekniker gjorde sin filmbehandling plötsligt konfronterade med att korrigera sina egna bilder - ofta med marginella resultat.

Processer har förändrats genom åren och stilar har kommit och gått. En bra bild från 1845 är dock fortfarande en fantastisk bild. I morgon kan någon med en smartphone skjuta en lika bild och få den tryckt med en bläckstråle. Det kommer fortfarande att vara en lika bild som ett fotografi. Hur det görs är ingen oro. Ett fantastiskt fotografiskt tryck är ett fantastiskt fotografiskt tryck.

Lämna en kommentar