Vad tycker soldater om krigsfotografer?

Att vara en (ComCam) stridskameraman hade bland annat lärt mig att inte ta för givet förtroendet och kamratskapet hos killen till vänster och höger om mig. Hade jag någonsin tänkt att andra soldater skulle behandla mig annorlunda än någon annan av oss om jag skulle skadas eller hamna i trubbel? Helvete Nej. Vid några tillfällen som jag var var det alltid någon som var där för mig. Ibland genom att täcka eld, någon gång genom att titta på min rygg medan jag gjorde mitt jobb och ibland genom att dra min omedvetna kropp till säkerhet.

Jag studsade emellertid mestadels runt om i landet ensam eller med en partner och behövde ofta gå med ett nytt lag eller en ny grupp. Det fanns vanligtvis en viss misstanke om mig och mitt uppdrag till att börja med då jag ofta hade sanitiserad uniform (ingen flagga, insignier, namn) eller skulle använda lappar på den enhet jag var med för att låna någon namnband. Mina skäl för att vara där delades inte med vanligt grymt, så det var upp till mig att rensa luften. Så när jag var med linjenheter skulle jag alltid berätta för killarna att jag jobbar för dem, inte emot dem och inget foto som potentiellt kan få dem i trubbel skulle ses av alla som skulle leta efter den typen av saker. Om något var jag ofta där för att hålla folk ur problem eller ge specifikt stöd inte orsaka dem något.

Ibland går så långt som att säga "Hej kille, jag behöver det här skottet, få dig att se rätt ut eller gå ut ur skottet." Ibland stänger jag av min utrustning och går en promenad när "gruppkillar" ville ha en het teologisk debatt med en person av intresse. Om tur hade jag stött på människor och enheter som jag har gått ut med tidigare och som redan visste att jag inte skulle sakta ner dem eller orsaka problem.

För helt skituppdrag skulle en tidigare Ranger-fladdermus eller en SF-läkare som satt fast vid Battalion HQ följa med mig för att se till att jag kom tillbaka i ett stycke, vilket gjorde det mycket lättare.

Efter några dagar med att vara med en ny grupp eller tropp skulle allt detta ordnas, Lt skulle vara glad att ha exponering och få sin tid i rampljuset, grymt skulle gärna ha några professionella bilder av sig själva att lägga till på Facebook, Top skulle vanligtvis vara lättad över att han inte har tappat en plats på en transport eller en lastbil utan att behöva dra en Fobbit med sig (jag har ofta haft mer stridsupplevelse, bättre redskap eller åtminstone lägesmedvetenhet / lägen om landkunskapen för att vara över min rang eller en genomsnittlig infanterist för linjenheter). Tiden till att jaga mindre konventionella enheter tillförde också ovärderlig erfarenhet och möjlighet att lära sig allt som dessa killar skulle bry sig om att visa och undervisa. Förutom med lite tur på dag 2–3 att ha sprängts eller stängts av tillsammans skulle rensa upp luften ändå, den typen av saker har ett sätt att binda soldater.

PS Eftersom kommentarer på några expertsvar är inaktiverade, låt mig säga detta här. Synen på och åsikterna för utländska krigsturister är knappast ens i samma kategori än de som Comcam-killar tjänar för sig själva. Jag kan se en blöda ut och bli glömd som de ofta gör och snart är utan mycket krångel eller varsel. Jag kan också berätta vilken mur du ska titta på för namnet på varje Comcam-person som har skadats eller tappat livet i USA: s servicehistoria.

Lämna en kommentar