Varför måste jag betala varje månad för Adobe Photoshop? Varför är det inte en ”betala en gång” -programvara?

Under de senaste decennierna har Phototshop varit den mest piratkopierade programvaran på planeten. Adobe var tvungen att komma på ett sätt att få det under kontroll och få betalt för sin användning. Jag använder fortfarande PS5 och jag betalade för det. Jag kommer aldrig att uppgradera till ett månatligt leasingkonto, eftersom jag är en hobbyanvändare, och priset jag betalade var hemskt. Jag kommer inte att betala för den månatliga rätten att använda en senare version än min, även om den har några väldigt coola funktioner, så länge den nuvarande versionen av Windows fortfarande kommer att köra min.

Det finns många företag i branscher som kraftigt redigerar och använder grafik, som reklam, tidskrifter, webbplatsskapare, fotografer och många fler. Det finns miljontals användare som inte har något annat val än att betala varje månad eller ta sig tid att lära sig ett av de kraftfulla gratisprogrammen, som Gimp. Även om Gimp är tänkt att ha ungefär samma verktyg och funktioner som PS och är gratis, sås det ned på vissa PS-elitanvändare, eller som jag, de vet att även om verktygen är mycket lika kommer det att finnas en smärtsam inlärningskurva.

Jag lärde mig på PS, och det programmet i sig är ett odjur att lära sig helt enkelt för att redigering, klippning och alla andra uppgifter du kan göra kan vanligtvis göras på flera olika sätt, men du måste öva varje ny du lär dig regelbundet för att förbli skicklig. Jag har använt det i ungefär ett dussin år och jag glömmer fortfarande hur man gör några saker, och jag känner inte att jag någonsin har lärt mig att använda allt. Jag har till och med den utökade mjukvarupaketet med Lightroom och mer, men inlärningskurvan kräver äkta engagemang och önskan att manipulera bilder utöver enkla uppgifter. Det är extremt komplicerat.

Om du är professionell, försörjer dig med PS eller planerar att arbeta internt med grafik för ett företag måste du nästan börja nu med PS, inte Gimp. De kommer att betala för personaldatorerna på kontoret för att köra PS. Om du kommer att vara hobbyanvändare eller öppna ditt eget förlag som säljer grafisk konst kan du spara massor och börja med Gimp. På alla grafiska arbetsplatser använder alla förmodligen samma progarm, och det är PS.

Mitt intryck är att människor i grafikindustrin inte tar Gimp-användare på allvar, men det kan ha förändrats. Oavsett vilket program du använder finns det massor av handledning online skrivna för hur du använder varje verktyg, och till och med grunderna i programmet, som hur man öppnar en fil och justerar dukstorleken du arbetar med. Jag är ganska datorkunnig och jag kunde inte ens ta reda på hur man öppnar en fil första gången jag öppnade PS. Jag gick med i en informell, privat PS-lärargrupp online och lärde mig mycket. Det har nu stängt, men det finns andra grupper och tusentals tutorials. Använd Google för att söka.

Jag försökte använda Gimp nyligen för att se om det var lättare att använda än PS. Nej, och det var som att börja på kvadrat ett om igen - men det är gratis. Lycka till!

Få Gimp här:
GIMP - Nedladdningar

Lämna en kommentar