Varför visas ofokuserade ljuspunkter som sexkantiga eller åttkantiga på fotografier? Har detta att göra med polarisering?

Jag diskonterar inte de svar som de andra herrarna har lämnat här, som förklarar de förstorade eller out-of-focus sexkantiga / åttkantiga ljuspunkter som vi ser i filmer / bilder. som skapats av den konstgjorda utrustningen som användes för att filma eller skjuta dem - nämligen bländarbladen som finns i kamerorna som skjuter filmerna eller bilderna. Efter att ha läst dessa svar verkar det troligt att det mycket väl kan vara något med det de säger.

Men - och det här är BIG dock i mina ögon - har du aldrig varit i en omständighet där du märkte att oktagonerna kom från ljuspunkter som du tittar på och som INTE har att göra med att titta på film eller titta på bilder som var skjuten genom kamerans öppningar?
Exempel: Har du någonsin stått på ett gathörn en svagt regnig natt och tittat ner på gatan och märkt att något stillastående ljus som en gatlykta eller halvljusstrålkastaren från en parkerad bil längs kvarteret slår ditt öga form av en åttkant? Du ser och räknar alla åtta ”platta linjer” i bilden, och du tänker för dig själv, ”Jag vet att det är ett rundat ljus som jag tittar på, men min hjärna ser det i form av en åttkant.”

Jag har.

Jag är 60 år gammal och jag har märkt detta fenomen vid många tillfällen.

Varför det milda regnet verkar ha något att göra med att göra det fenomonon som jag pratar om mer märkbart är jag inte säker på - men det verkar ha den effekten (även om jag verkligen har märkt samma effekt UTAN REGN, på en TORR kväll innan, också).

Om jag antar att jag säger sanningen (för att jag är det) och inte bara gör upp saker (för att jag inte är det), finns det någon där ute som kan förklara vad som orsakar det fenomen som jag just beskrev, som INGENTING har göra med fotografier, och ALLA att göra med blotta ögat, snälla? ……………… ..

TIPS: Gissningar kan vara roliga och allt, men jag föredrar det om folk snälla inte svarar om de inte vet för 110% att de vet vad de pratar om. Jag skulle vilja ha den rent VETENSKAPLIGA förklaringen här, ges av en ren (och VERKLIG) forskare som är väl insatt i alla fysiska egenskaper som är inblandade, och mer än kvalificerad att ge RÄTT svar på det jag frågar om.

Lämna en kommentar