Vilka är de bästa avläsningarna från Hemingway vid ett bröllop?

Är detta en begäran från bruden och brudgummen eller bara något du vill göra på egen hand?

Anledningen till att jag frågar är att Hemingway inte gör något bra bröllop, och om inte deras idé skulle jag starkt rekommendera dig att leta någon annanstans efter ditt material.

Det finns två skäl till detta:

  1. Han var en robust person och förmodligen ganska svår man att gifta sig med. Han gifte sig fyra gånger. Hans första tre äktenskap slutade i skilsmässa, och hans sista slutade med att han begick självmord. Äktenskapet är individualitetens död, och det är därför problematiskt att använda ord från en starkt individualistisk man.
  2. Det finns en underlig sorg för nästan allt han skrev. Till och med hans vackraste och poetiska beskrivningar av kärlek har åtminstone en aning av sorg för dem. Vid ett tillfälle som firar en union mellan två personer och förväntan på framtida liv tillsammans, är prosa spetsad med sorg de felaktiga tangenterna på pianot. Ett litet urval visar vad jag menar.

Hans bok, Farväl till vapnen, är den bästa källan jag kan tänka mig för citat om kärlek och äktenskap. Och allt jag har hittat misslyckas som bra bröllopsmaterial.

Catherine Barkley till Lt. Henry:

"Kanske ... du kommer att bli kär i mig igen."
"Helvete," Jag sade, "Jag älskar dig tillräckligt nu. Vad vill du göra? Förstör mig?"
"Ja. Jag vill förstöra dig."
"Bra," Jag sade. "Det är vad jag vill också."

På liknande sätt

"Och du kommer alltid att älska mig, eller hur?"
"Ja"
"Och regnet kommer inte att göra någon skillnad?"
"Nej"

Detta är i grunden äktenskapslöften. Men istället för att vara ädla och lyfta är hans ord kortare och deprimerade. ”I sjukdom och i hälsa, tills döden skiljer oss åt”, reciteras med en slags okunnighet för dem som faktiskt händer. De är långt ifrån, för att hanteras senare i livet. Men i Hemingways värld är regnet givet. Att uppleva här och nu.

Eller en annan:

”Ofta vill en man vara ensam och en tjej vill också vara ensam och om de älskar varandra är de avundsjuka på det i varandra, men jag kan verkligen säga att vi aldrig känt det. Vi kunde känna oss ensamma när vi var tillsammans, ensamma mot de andra. Men vi var aldrig ensamma och aldrig rädda när vi var tillsammans. ”

Ett bra citat. Sann mot människans natur. Men ensamhet och svartsjuka är dåliga ord att använda på en bröllopsdag.

Det bästa citatet jag kan komma på kommer från en beskrivning av hans tidiga förhållande med sin första fru, Hadley Richardson, under deras tid i Paris. Han skriver om det i sin självbiografi, En rörlig fest:

"Vi åt bra och billigt och drack bra och billigt och sov gott och varmt tillsammans och älskade varandra."

Det är en romantisk vision av ung kärlek utan mycket annat. Men jag tror att det också lider av samma öde som de andra. Det finns en antydan till verklighet, till fattigdom och att bara skrapa med det tynger det. Det är romantiskt. Men det är romantik Hemingway-stil. Med svårighet och svårigheter.

Det är inte så att Hemingway inte visste tillräckligt om kärlek för att skriva om det mer lyckligt. Det är att han visste det för bra. Och hade skadats av sin egen rosfärgade syn tidigt i livet. Skadd till den punkten att han inte var villig att skriva om det falskt.

Problemet är att bröllop ofta är motsatsen till en Hemingway-roman. En dag då vi har mindre oro för vad som är korrekt och sant. Och är mer intresserade av att hänge sig åt fantasi och salighet.

Jag rekommenderar starkt att du söker någon annanstans efter ditt material.

Lämna en kommentar