Vilka är de bästa teknikerna för att fotografera blixtar?

Jag har fångat många blixtnedslag genom åren och jag har gjort det utan att krångla över utrustning. Allt jag har är en billig digital som gör att jag kan hålla luckan öppen. Jag håller det runt och när en åskväder på natten rullar in är jag där ute med min kamera ... inget stativ ... jag använder bara blixtarna när kameran blinkar medan jag håller slutaren öppen. Ibland vinkar jag kameran runt för att fånga blixtens strobeeffekt och ibland kommer jag över oväntade resultat när jag gör det. Naturligtvis är det skrämmande att söka igenom alla bilder efteråt men ibland stöter jag på saker som detta:

Inte säker på om du kommer att kunna se detaljerna nere till vänster, men det ser ut som en surrealistisk målare penseldrag, orsakad av liten kamerarörelse under en flerpuls blixtnedslag (tas på min kusin Angelas gård i Kansas förra månaden). Bilder här har små justeringar av ljusnivåer och kontrast men är annars inte signifikant "förändrade" från originalet

Nedan är från min veranda i Arizona förra året:

... när det gäller de bästa teknikerna för att fånga blixtar med en kamera, beror det på vad du vill få ... om du bara vill göra en minimal ansträngning, föreslår jag att du försöker. Du behöver inte ett stativ, allt du behöver är en kamera som har ett läge där du håller slutaren nedtryckt och håller bländaren öppen. Ibland räknar jag ut 20 sekunder innan jag försöker igen med ett nytt skott, i hopp om att få en strejk medan jag har ett finger på slutaren. Längre, och det omgivande ljuset exponeras för mycket. I bilden ovan ser du "smet" från mina grannfönster när jag viftade med kameran, då den multipulsade blixtnedslaget silhuetterade träden.

Ovanför skottet var en av mina första som testade den här tekniken, för 3 år sedan ... det är inte som att jag behöver planera någonting eller släpa runt utrustning för att leta efter en storm, jag håller bara min kamera i närheten och blir blöt då och då ... roligt, jag kan höra åska i närheten just nu. Är inte digital fotografering bra!

[alla bilder tagna av mig själv, inte för reproduktion]

Lämna en kommentar