Vilka är de viktigaste typerna av släppformer för konsertfotografering?Artboard

Så jag tar ett tag på att svara på detta inte ur juridisk synvinkel, utan från en fotograf som skjuter en show. Ofta överlämnas ett papper till mig strax före en show, eller när jag är godkänd för att skjuta några dagar i förväg. Jag blir ombedd att underteckna detta innan jag får gå in i fotogropen. Villkoren för dessa ark varierar från konstnär till konstnär. Det finns inga "standard" -former, men flera viktiga aspekter verkar dyka upp som kan variera från form till form.

1.) Upphovsrätt
I vissa kontrakt anges uttryckligen att fotografen behåller upphovsrätten. Andra ber fotografen att dela upphovsrätt / bevilja gratis fri licensiering, och de mest allvarliga avtalen kräver att fotografen överför upphovsrätten till bandet / artisten, och ibland alla negativ och RAW-filer för att starta. Personligen kommer jag inte att underteckna ett avtal där jag måste förlora min upphovsrätt.

2.) Bildanvändning
Varje kontrakt som jag någonsin har blivit ombedd att underteckna tillåter att fotografen / publikationen redaktionellt använder bilder som tagits vid konserten och hindrar kommersiell användning av bilderna. Denna redaktionella användning är vanligtvis i en enda publikation som fotografen anger i ett tomt format i kontraktet. Ibland står det i avtalet att bilderna inte används online. Flera kontrakt har uttryckligen hindrat mig från att använda bilderna i min portfölj och / eller för att marknadsföra mitt eget arbete

3.) Begränsningar av kränkande villkor
Ibland har det angivits monetära skador för publicerade bilder som inte följer bildanvändningsvillkoren. För ett band var det 14,000 XNUMX USD per bildöverträdelse. Yikes!

Det finns många andra detaljer i dessa kontrakt, men de aspekter som nämns ovan verkar vara de delar som varierar mest och som jag är ute efter. Under det senaste året har jag också upptäckt att cirka 30% av tiden får jag ett kontrakt och jag blir aldrig ombedd att få en signerad kopia innan jag skjuter.

Det finns flera diskussionsforum där du kan hitta exempel på kontrakt, till exempel nämnden nämnda Moses ovan: http://www.flickr.com/groups/concertshots/discuss/72157614550505879/

liksom facebookgruppen Musikfotografer:
http://www.facebook.com/MusicPhotographers

Lämna en kommentar