Vilka är dina bästa tips för nattfotografering utomhus?

Den här frågan är lite vag eftersom vad du försöker fånga på natten eftersom saker som Vintergatan eller Night Sky är helt annorlunda än att fånga ljus och reflektioner nerför Main Street. Egentligen är varje nattbild annorlunda för mig och så jag vet inte riktigt vad jag ska göra förrän jag kommer dit och även då är det försök och fel beroende på vad jag försöker uppnå.

Eftersom kameran kommer att se saker som skiljer sig från hur jag ser saker, så finns det ett behov av att bara spela lite. Jag gör inte "Perfektion" och så allt som jag föreslår kommer inte att leda till den stilen av resultatet. Jag ser för att skapa och inte kopiera och sätta en del av konstnären i varje bild och natt fungerar för mig när jag löst följer idéerna från Saul Leiter där former och färgfläckar är mer tilltalande än noggrannhet.

Det finns saker som att den gula biten borde vara större än den gröna biten och lite röd där inne någonstans och det är bättre att skjuta reflektioner än faktiska föremål. Regniga nätter och dimmiga nätter är roligare och det spelar ingen roll att fylla ramen så länge linjerna leder dit du vill att de ska gå. Trianglar är alltid bra liksom kurvor och Diagonaler har stor kraft så var passar motivet in i scenen och vad är ditt budskap som fotografiet visar.

Det slutliga målet är att presentera betraktaren för något som stoppar dem i deras spår och utmanar dem på ett sådant sätt att de aldrig kommer att glömma det skottet. Ibland är det på ett subtilt sätt som bilden som Saul Leiter tog av den gula lastbilen som tas genom ett dimmigt kaféfönster med några okända ord skrivna på det dimmiga glaset. Jag har ett par andra i åtanke som var porträtt som togs med vidvinkelobjektiv och ja de “perfekta porträtten” som tas med 120 mm-objektivet är ett dussin ett dussin men att ta ett perfekt porträtt med en 14 mm super brett objektiv tar verklig skicklighet och ger motivet en riktigt cool karikaturtypseffekt.

Lämna en kommentar