Vilken är din önskade bländarinställning för gatufotografering, bred eller liten?

Som med allt inom fotografi; det beror på vad dina stilmål och kanske till och med redaktionella behov är för bilden. Jag har två olika exempel här för två olika ändamål. Jag föredrar vanligtvis en bred bländare för mer ljus, bokeh och snabbare slutartid.

I den här första bilden bröt jag från mina vanliga regler och gick med f8, 1 / 250s, iso 250 eftersom jag ville se detaljer i mannen framför, mannen bakom och byggnaderna i bakgrunden. Detta är en redaktionell stil som jag inte använder ofta.

Här är ett annat exempel som ovan där jag ville ha mer skärpedjup men jag var fortfarande tvungen att använda en f4-bländare eftersom gatan var så mörk.

Mina föredragna inställningar är f2.8, 1 / 120s, ISO runt 400 och jag fotograferar alltid med tillgängligt ljus, ingen blixt. Jag lägger min kamera till dessa inställningar för att starta och justerar sedan efter smak. Det fungerar bra i de flesta situationer för mina behov. Jag höjer slutartiden och sänker ISO så mycket som möjligt för att minska buller och rörelse i mitt motiv. Dessa inställningar ger dig en bild som ser ut som den här bilden med huvudbilden på en man på gatan. Exakta inställningar för den här bilden är f2.8, 1 / 40s, iso 160. Jag skulle kunna använda en mycket lägre slutartid eftersom mitt motiv inte rörde sig.

En upptagen gatubild där du ser alla detaljer i handlingen betyder att det inte finns något starkt motiv. I de flesta gatufotograferingar vill du ha motivet i fokus och allt annat suddigt, varför f2.8-bländaren fungerar bra. Det är också därför du ser mycket svartvitt i gatufotografering eftersom kontrasten i svartvittkomposition också tjänar till att rikta tittaren dit du vill att de ska se ut.

Lämna en kommentar