Vilken kamera är bättre för landskapsfotografering – Fujifilm X-T20 + XF 10-24 mm f / 4 eller Olympus OM-D E-M10 Mark II + M. Zuiko 12-40 mm f / 2.8 PRO?

Vem håller kameran. Det kommer verkligen att vara den avgörande faktorn. Detta är ett landskapsfoto som jag tog på min senaste semester. Jag sköt den med min Olympus OM-D E-M1 Mark II, zoomobjektiv på 50 mm och f / 4.0, 1/8000 sekund, ISO 200. Egentligen tog jag det en massa gånger ... bilden du ser här är minskad från 250 megapixelkompositen.

Det är i princip hur jag skjuter landskap. Kanske om du gav mig en 100 megapixel kamera i medelformat skulle jag ta några bilder mindre. Men i flera år försökte jag få landskapsbilder som jag var nöjd med och i grund och botten misslyckades med.

Sedan slutade jag försöka passa in den bild jag såg i kameran och sköt bilden jag ville ha ... kanske till och med lite mer än jag ville. Om du har ett 250 megapixel-skott kan du beskära lite. Om du tar 16 megapixlar kan du verkligen beskära, men du är mycket begränsad.

Andra människor skjuter landskap på andra sätt. Om du är den typen som gillar att passa in så mycket som möjligt med den bredaste möjliga linsen (som var jag vid sexton när jag köpte en 17 mm-lins - galet vid den tiden - för min Olympus OM-1), kommer du var nöjdare med Fujifilm och XF 10-24 mm f / 4. Det objektivet är en riktig ”vidvinkelzoom”, medan M. Zuiko 12-40 mm f / 2.8 PRO - ett fantastiskt objektiv, jag äger en - är en “normal zoom”, vilket innebär att den går lite bred, lite tele. Olympus 7–14mm f / 2.8 eller Panasonic Lumix G Vario 7-14mm f / 4 är närmare vad du tittar på på Fujifilm.

Jag kan inte säga att någon skulle göra dig fel. OM-D E-M10 Mark II är verkligen det prisvärda alternativet, och på vissa sätt bättre än E-M10 Mark III, förutsatt att videon inte är så kritiska. Som jag illustrerade ovan skjuter jag med Olympus-kameror, men om inte Olympus hade jag nog gått med Fujifilm. Båda företagen funderar på saker för stillfotografer, i en tid då alla verkar vilja att du köper sin utrustning för video, men ändå vägrar att göra bra videokroppar (förutom Panasonic, som har).

En av de viktigaste faktorerna för mig var Olympus IBIS. Detta är skott, till exempel, handhållen vid 1/2 sekund. Som vanligt, i mycket svagt ljus, tog jag en massa bilder, fem i det här fallet, för det finns en konst att hålla saker stilla. Var och en av de var perfekt. Jag fotograferar mycket medan jag vandrar, turnerar, går genom städer, platser som stativ inte är praktiska eller till och med välkomna. Det är jag, och det var ensam anledning för mig att välja Olympus. Jag var ändå förutbestämd, eftersom jag sköt Olympus under filmtiden och hade varit helt nöjd med den utrustningen även några år efter att Olympus kom ut ur den seriösa kameramarknaden på 1990-talet.

Till Fujifilms fördel får du fler pixlar med X-T20, och det kan vara en viktig faktor för dig. Fujifilm har bättre autofokus ... Olympus har ganska snabb AF-kontrast, men det är fortfarande lite långsammare än hybrid PDAF. X-T20 har 4K-video, medan Olympus endast HD-video. Inget av företagen var så intresserade av mycket mer än grundläggande "got it" -video, men nyare modeller från båda företagen går lite djupare in i video.

Den bakre skärmen - lutande eller ledad - är ofta en punkt nära religiös ferver. Men i det här fallet har de båda lutningssorteringen, så det är kanske det du gillar? Att få lite mer in i det, ibland "passar ett kamerasystem bara din hjärna", ibland kämpar det dig tillräckligt för att du ska äga det, men det blir aldrig din kamera. Jag skulle rekommendera någon att en bra provkörning av några olika kameror - till och med att hyra eller låna en i en vecka - är en bra investering om du inte redan vet vad du vill.

Läs mer

E-M10 Mark II digitalkamera

Bang for the Buck: Olympus OM-D E-M10 II Review


FUJIFILM X-T20

Fujifilm X-T20 Review

Lämna en kommentar