Vilket är ett bra val för porträttfotografering: en Fujifilm X-T1 (med medföljande standardlins) mot en Samsung NX500 (med en 16-50mm f2-2.8-lins)?

Om du inte vill läsa längre och bara vill veta vad jag tycker, köp bara Fuji 90mm f2. Jag gjorde en recension för det, du kan se nedan, bilderna talar för sig själva.

FUJI XF 90MM F2 ÖVERSIKT (MYCKET TESTFOTO)

Jag är och har alltid tagit Canon DSLR-kameror och Canon-objektiv. För betalt arbete har jag alltid använt dessa kameror och kroppar eftersom de är konsekventa och pålitliga. Jag har alltid föredragit Fuji-kameror eller filmkameror för att ta gatufotografering eftersom de är mycket mindre (därför lättare) och mindre benägna att få en förbipasserande att reagera negativt.

Sedan jag tog mina personliga projekt med Fuji och filmkameror bestämde jag mig för att se vilka andra linser som fanns tillgängliga för Fuji-systemet och hur användbara de är som ett professionellt alternativ.

Specifikationer

 • 90 mm beskärningssensor (motsvarande 135 m i full bild)
 • f2 - 16
 • Denna lins är en del av Fujis XF-linje. Motsvarar de kanonröda ringarna eller Nikons guldringar. Så du vet att det är bra.
 • Den har 11 element i åtta grupper (betyder att den är hög kvalitet men tung).
 • Har en snabb inre fokuseringsmotor.
 • Det är väderbeständigt.
 • Filterdiametern är 62 mm.

Pris

Den här linsen kostade 650 £ begagnad och är cirka 815 £ helt ny.

Köp aldrig en ny lins. Jag står vid detta uttalande gång på gång. Mitt totala linsantal är nu ett fruktansvärt tvåsiffrigt nummer, varav ingen var ny. Antalet linser som jag har ägt är dubbelt så stort.

Nya linser (som bilar) tappar en stor andel av sitt värde så snart du öppnar lådan. Så länge du ser efter dem är det allt du tappar. Men du kan undvika denna förlust genom att köpa begagnade linser. Det bästa sättet att få nya linser är att köpa en begagnad lins, använda den så länge du vill, sedan sälja den och få tillbaka det ursprungliga köpeskillingen. Ibland kan du tjäna pengar!

Fuji XF 90mm f2 bildkvalitet

Allt du behöver göra är att rulla igenom bilderna i det här inlägget och du kan se att bildkvaliteten är i nivå med andra professionella linser på en professionell instans. Du kan få en använt Fuji X-T1 för cirka 300 £ och detta objektiv för 650 £. För under 1000 £ har du något som kan ta fantastiska foton.

Såvitt jag har sett testat är 90mm f2 den skarpaste Fuji-linsen på marknaden. Så bilderna är skarpa, bokeh är den krämigaste som finns i Fuji-sortimentet och färgerna speglar det klassiska Fujifilm-utseendet.

Du skulle vara svårt att säga ett negativt ord om bilderna som produceras av denna lins.

Är det Jim Carrey?

Fuji XF 90mm f2 Fördelar och nackdelar

Fördelar

 • Fantastisk bildkvalitet
 • Byggd som en liten svart cirkulär tank
 • Bokeh är slät och krämig
 • Kant till kant Skärpa från f2 - f16
 • Stäng minsta fokuseringsavstånd (0.6 m)
 • Tyst och snabb autofokus
 • Väder förseglad

Nackdelar

 • Största prime-objektiv Fuji har
 • Ingen bildstabilisering
 • Dyrt när det köps nytt

Bygger du ett Fuji-kit?

Eftersom köpa Fuji X-T1 används för över 2 år sedan, jag har tagit den med ett antal Fuji-linser. Jag har köpt och sålt många av dem. Hittills är det enda objektivet jag har fastnat med Fuji Fujinon XF 23mm f / 1.4. Detta objektiv (med en annan brännvidd) ger ännu skarpare bilder och är det perfekta paret till 23 mm.

Jag tycker fortfarande att 23mm f1.4 borde vara din första Fuji-lins, bara för att vidvinkellinsen är mer praktisk för vardaglig fotografering. Fuji XF 90mm f2 bör dock köpas samtidigt eller snart därefter.

Båda linserna innehåller det perfekta Fuji-kit med två linser som man bör sträva efter att äga.

Exempel på bilder

slutord

Om du undrar om du vill köpa den här linsen eller inte, gör det bara. Du kommer inte bli besviken. Ursprungligen tog jag lite tillbaka av linsens storlek jämfört med andra Fuji Primes, men eftersom jag använt den under de senaste fyra månaderna har jag mycket snabbt övervunnit detta.

Jag kommer att gå runt på gatan och skjuta med den här linsen som min primära lins och 23mm f1.4 så snart jag är med bland action. Bildkvaliteten, byggkvaliteten och passformen och känslan hos detta objektiv är bland de bästa du någonsin kommer att se. Har du några frågor eller kanske en annan åsikt? Låt mig veta i kommentarerna nedan.

Alla bilder i den här artikeln har tagits med Fuji X-T1 (förutom foton av Fuji XF 90mm f2).

Tack för läsning.

Jag - Hem - Odlad kiwi

Lämna en kommentar