Vilket är lämpligt för landskapsfotografering – Canon 24mm eller 40mm?

Linserna du frågar om är båda fasta längder - en vidvinkel (28 mm) och den andra nästan normal (40 mm).

När det gäller lämplighet för liggande beror det på vilken typ av landskapsbilder du vill ta och avståndet mellan kamera och målfoto. Linser med fast längd ger dig vanligtvis stor kontroll över bakgrundssuddighet med Aperature-inställningar, vilket för flexibla landskapsbilder kanske inte har hög prioritet. Jag gillar objektiv med fast längd för porträtt. Vidvinkelobjektiv är till hjälp om avståndet mellan kameran och önskad bild (för ett porträtt) är litet och hjälper till att få mer i bilden - för landskap kan de också hjälpa till att få mer i bilden.

Min preferens är 1 eller 2 linser som täcker hela spektrumet från vidvinkel till tele - som 18 mm till 300 mm. Den jag använder för närvarande är en 18-135 mm på en Pentax K-3. Jag har också objektiv med 28 mm och 50 mm fast längd som jag använder främst för porträtt. Dessutom har jag en linsuppsättning för min gamla Pentax Program Plus (film) kamera som består av en 50mm, 28-70mm makro och en 80-300 teleobjektiv som fungerar på min K-3.

Jag vet att den här frågan var för en Canon, men samma rationella skulle gälla. Lycka till.

Lämna en kommentar