Vilket föredrar du: gatufotografering, landskapsfotografering eller porträtt? Varför?

Mitt enkla svar på detta är att jag föredrar landskapsfotografering efter att ha arbetat med det i cirka 45 år.

Jag älskar naturen, vildmarken och jordbruksmarken, och njuter särskilt av det mjuka dimmiga ljuset tidigt på morgonen. Jag har en stor samling morgondimmebilder av sjöar i Adirondacks i New York State.

Landskapets skönhet är att landskapet finns där och att du kan fotografera det utan att be om tillstånd från det. Det är inte undan från dig, det finns ingen förlägenhet, ingen känsla av intrång, inga hot, inga fula utseende, det är bara där. Du behöver bara hitta rätt plats, rätt tid och använda dina färdigheter för att göra de bästa bilderna du kan. Det är så enkelt, rätt landskapsfotografer? LOL!

Hur som helst, allt sagt, under de senaste 20 åren har jag lagt till betydande strejker i dokumentär- och gatufotografering i min repertoar.

Vanligtvis med raka dokumentärbilder frågar du tillstånd och spenderar tid och lär känna dina ämnen, med deras välkomnande, och du sätter ihop en berättelse om dem och deras liv som som ett verk kommer att ha viss inverkan. Det tar tid, engagemang, god humor, empati och en vilja att visa respekt.

Gatuskytte å andra sidan är svårt! Det handlar om att fånga ett ögonblick, ofta utan tillstånd, i farten, ta bilder som visar ett ögonblick av mänskligheten i en miljö. Jag har praktiserat detta nyligen och har ofta en känsla av att jag visar betydligt mindre respekt än med mitt dokumentärarbete. Jag får olyckliga utseende och finner mig själv att stanna och be om tillstånd, och därmed få avgjort bilder som inte ser ut på gatan. Jag är så på staketet om det. Jag har fått fantastiska saker men känner att jag saknar det på grund av min motvilja mot att tränga in i de främmande livens ögonblick.

Jag arbetar väldigt lite i porträtt, förutom de grova porträtten jag gör av mina dokumentärämnen, som handlar om stämning och miljö. Jag gjorde det och lärde ut det i flera år (sköt bröllop i 10 år och har undervisat på högskolor) och det är bara inte min grej.

Så jag ger inte upp landskapsarbetet. Det är lugnt, jag älskar naturen, atmosfären, ljuset och känslan av andlighet som jag får när jag är ute i naturen. Jag är bra på det, är bekväm med det och får tillfredsställelse av det.

Jag ger inte upp dokumentära bilder. Jag känner en koppling till mina ämnen, känner att jag kan berätta en historia på ett korrekt och respektfullt sätt och skapa ett arbete som är sammanhängande och värdefullt.

Och jag ger förmodligen inte upp gatufotografering eftersom det är oerhört utmanande, långt utanför min komfortzon och jag har alla dessa blandade känslor om det. Pensionen hotar och jag kan bara spendera mer tid på allt detta.

Lämna en kommentar