Vilket objektiv är bäst för produktfotografering? Jag har en Sony A6000.

Den här frågan kan mycket väl vara för komplex för ett skriftligt svar men jag ska försöka.

En sak som jag märkte direkt är att du berättar för mig vad rum du har men inte vad din produkt är. Kameran är mindre viktig än produkten. Om du skjuter smycken och du behöver hög upplösning, hög förstoring och bra skärpedjup (DOF), kan det skilja sig från, säg, spannmålslådor. Jag kommer inte in i verkliga linsförvrängningar som fat och pincushion eftersom min erfarenhet är att distorsioner lätt korrigeras nuförtiden i efterproduktion (dvs. Lightroom).

Din A6000 (samma kamera som jag har) kallas ibland en "halv ram" eftersom sensorn är exakt hälften så stor som en "full" bild. Den är 24 x 18 mm, så diagonalen är cirka 30 mm. "Normala" objektiv för kameror har alltid beräknats utifrån bildens diagonal, oavsett dess form. Man tror att sådana ”normala” objektivfokallängder är ungefär vad det mänskliga ögat ser skarpt (ish). Sedan diagonalen på hela 36 x 24 mm-ramen är ungefär 43 mm, kameratillverkare bestämde sig för länge sedan för att den "normala" linsen för en helbild är 50 mm eller omkring. För en halvbild är "normal" 30 mm eller omkring, baserat på diagonalen.

Varje ”normal” (ish) brännvidd borde fungera bra på din halvbild A6000. Personligen skulle jag inte tveka att använda en zoom, till exempel den mycket nedsatta lilla "pannkaka" "kit" -linsen (16 - 50 mm), som jag tycker är mer än acceptabelt mittvass, speciellt när jag stoppas lite ( inte för långt; det visar också en viss diffraktion mycket under f / 16). Det är en långsam lins med variabel bländare men fotograferingsprodukten är du vanligtvis på ett stativ (med din vibrationsminskning eller "steady shot" avstängd) och använder ganska långa exponeringar om du använder naturliga eller konstanta ljuskällor (som jag skulle).

Något jag tydligt behöver klargöra om linser är det brännvidd har absolut ingenting att göra med perspektiv; avståndet från fokusplanet till motivet är det som förändrar det uppenbara perspektivet. Anledningen till att de flesta tycker att längre linser "komprimerar" perspektiv är att de flesta av tiden när du använder en längre brännvidd får du längre bort från ämnet fokuserat på. Det större avståndet är det som orsakar kompressionen, inte brännvidden. Om din produkt behöver synlig perspektivkomprimering (eller utvidgning), avståndskontroller mellan kamera och motiv som brännvidd kontrollerar beskärning / inramning, en anledning till att jag är partiell för att zooma. Jag kan ställa in det perspektiv jag vill ha och sedan zooma för att fylla min ram.

Om du skjuter små produkter, hela vägen ner till små smycken, har det föreslagits att du behöver en dedikerad makrolins. Sådana linser är mycket vassa, kommer att göra ett fantastiskt jobb, men de kan vara dyra. Eftersom många om inte de flesta moderna linser verkar ha inbyggd kapacitet med nära fokus behöver du kanske inte ett särskilt makro förutsatt att ditt objektiv är åtminstone mittskarpt. Jag har en uppsättning på $ 40 förlängningsrör som gör ett utmärkt jobb med mina befintliga linser.

Nedan skottades till exempel för att ha kul, naturligt ljus, med "kit" E PZ 16-50mm F3.5-5.6 OSS "pannkaka" på min A6000 med 16 mm förlängningsrör för att ta bilden av kontakter på 10 mm röret som jag just köpt. 1/200 sekund @ ƒ / 5.0, ISO 8000, objektiv zoomat till 30.0 mm "normalt." Detta är den fulla, oklippta ramen. Du kan se fallet från att skjuta för brett men det är en användbar närbild.

Lämna en kommentar