Vilket objektiv ska jag välja för en Nikon D800: aNikon 50mm f / 1.4G eller en Nikon 50mm f / 1.8G? Den kommer huvudsakligen att användas inomhus för evenemang och modellfotografering och ibland utomhus för bilfotografering och gator.

Jag skulle vilja att du överväger ett lite annat linsval. För det första är 50, f / 1.8 i huvudsak ett lock för kameran. Som i, billigt nog att det inte finns någon anledning att inte ha en, speciellt om du på något sätt hittade myntet för att få en D800.

Nu har jag och gillar 1.4-versionen. Egentligen har jag såväl G som den som föregick den tidigare D-versionen (om jag inte använder en blixt är det ingen skillnad mellan AF och AF-D.) 1.4G är en mycket bra lins, men jag tycker inte det är lika användbart som linsen som jag ska peka dig på ....

Jag föreslår att du tittar på 85mm f / 1.8 G.

Jag äger inte det. Jag äger den snabbare 85mm 1.4G-versionen. Men det enda skälet är att jag köpte min lins innan den uppdaterade 1.8 var ute. Och medan den större, tyngre, något snabbare och MYCKET dyrare 85mm f / 1.4G is en bättre lins är det bara marginellt så. Och när jag säger något snabbare menar jag när det gäller ljus som går igenom, eller när det gäller t-stopp, inte f-stopp. Om jag minns är f / 1.4 på / 1.7, medan f / 1.8 är på / 2.0. Så bara en tredjedel av ett stopp snarare än två tredjedelar.

Så varför den här linsen? Jag använder mina 85 lika mycket som alla andra linser ihop om jag bara är ute och skjuter, särskilt i en urban miljö. Det är inte stort och 1.8 är mindre. Det är superskarpt, liksom 1.8, och den extra räckvidden är tillräckligt för att undvika att behöva vara på toppen av människor och scener. Plus, och det här är en stor, ingen, och jag menar ingen, skjuter modeller med en 50 mm på en FF-kamera. De klassiska linserna är den här linsen och 70–200 (min andra favoritlins.) Så titta på den. Du kommer att få det så småningom. Lycka till!

Lämna en kommentar